Skuteczny finisz byków na Wall Street

15.03.2010

Zgodnie z tym, co sugerowały kontrakty, indeks S&P500 otworzył się dzisiaj na minusie. Po początkowych wahaniach, po godz. 16 indeks obrał zdecydowanie południowy kierunek i osiągnął swoje dzienne minimum na poziomie 1141,60 pkt. Choć mogłoby się wydawać, że pesymizm inwestorów utrzyma się przez całą sesję, do końca handlu indeks piął się mozolnie w górę. Rozstrzygnięcie przyniosła ostatnia godzina notowań.

Zgodnie z tym, co sugerowały kontrakty, indeks S&P500 otworzył się dzisiaj na minusie. Po początkowych wahaniach, po godz. 16 indeks obrał zdecydowanie południowy kierunek i osiągnął swoje dzienne minimum na poziomie 1141,60 pkt. Choć mogłoby się wydawać, że pesymizm inwestorów utrzyma się przez całą sesję, do końca handlu indeks piął się mozolnie w górę. Rozstrzygnięcie przyniosła ostatnia godzina notowań, podczas której bykom udało się wypchnąć indeksy ponad piątkowe zamknięcie. Indeks S&P500 zakończył sesję neutralnie, symbolicznym wzrostem o 0,05%. Nieco więcej zwyżkował Dow Jones (0,16%), Nasdaq tracił 0,23%. Dość nietypowo jak na pierwszy dzień tygodnia mieliśmy wysyp danych makro. Prawie wszystkie dane pojawiły się przed rozpoczęciem notowań. Pierwszą informacją z dnia dzisiejszego był odczyt regionalnego indeksu wyprzedzającego NY Empire State za marzec na poziomie 22.9 pkt., nieznacznie przekraczającym prognozy (21,4 pkt.). Mimo, iż w stosunku do poprzedniego miesiąca indeks obniżył się o ponad 2 pkt. (w lutym: 24,9), to jego wartość wciąż znacząco odbiega od 0, wskazując na wyraźne ożywienie w jednym z najważniejszych stanów w USA. W regionie Nowy York poprawę odnotowano w następujących obszarach: nowe zamówienia (25,4 vs 8,7), dostawy (25,5 vs 15,1), zapasy (4,9 vs 0,0), oraz zatrudnienie (12,3 vs 5,6). Tak więc mimo, że główny odczyt nieco spadł to składowe raportu były znacznie lepsze niż miesiąc temu (indeks nie jest kompilowany na podstawie subindeksów). Produkcja przemysłowa okazała się również lepsza od prognoz. W stosunku do stycznia, w lutym produkcja wzrosła o 0,1%, podczas gdy analitycy spodziewali się spadku wskaźnika o 0,1% m/m. Poprzednio odnotowany był wzrost produkcji do 0,9% m/m. Produkcja zmagała się w lutym z wyjątkowo ciężką zimą, co miało negatywny wpływ na przemysł przetwórczy, ale spowodowało zwiększenie produkcji energii. W zakresie samej wytwórczości odnotowany spadek był konsekwencją słabości głównie w gałęzi motoryzacyjnej. Wykorzystanie mocy produkcyjnych również nieco wzrosło. W lutym wartość wskaźnika (72,7%) była lepsza zarówno od prognoz (72,6%), jak i od poprzednich danych (72,5% skorygowane z 72,6%). Dane makro, które pojawiły się już po rozpoczęciu notowań, o godz. 18, to odczyt indeksu nieruchomości NAHB. Zła pogoda w lutym dała się we znaki również na rynku nieruchomości. Ten i inne czynniki, takie jak m.in. brak dostępu do kredytów na nowe przedsięwzięcia budowlane, duża liczba nieruchomości na sprzedaż, narastające niezdecydowanie potencjalnych kupców ze względu na kiepską sytuację rynku pracy spowodowały pogorszenie wartości indeksu w marcu o 2 pkt. w stosunku do odczytu z poprzedniego miesiąca, jak i w porównaniu do prognoz (15 vs 17). Niepokój wśród inwestorów, który widoczny był w początkowej fazie sesji, wywołała podana przez agencję ratingową Moody’s informacja, że USA jest coraz bliżej utracenia swojego obecnego ratingu kredytowego AAA. Nie lada zamieszanie na rynku wywołała także wypowiedź Przewodniczącego Komisji Bankowej Senatu – Christophera Dodd’a, który zgłosił projekt ustawy mającej na celu ustanowienie większej kontroli nad sektorem finansowym w USA. Podczas dzisiejszej konferencji w Waszyngtonie Dodd powiedział: „Musimy przywrócić odpowiedzialność i wiarygodność naszemu systemowi finansowemu, by dać pewność Amerykanom, że istnieje system, który ich chroni i dba o ich dobro.” Spośród spółek, na celowniku inwestorów znajdował się dzisiaj American International Group. Spółka poinformowała, że zamierza zatrzymać 21 mln USD przeznaczonych dla obecnych i byłych pracowników działu Produktów Finansowych - najbardziej odpowiedzialnego działu za doprowadzenie spółki niemal do bankructwa. Innym pracownikom tego działu AIG wypłaci 46 mln USD. Na koniec dnia, akcje AIG lekko zwyżkowały 0,3% ze względu na podaną przed zamknięciem informację, że znany inwestor Bruce Berkowitz kupił udział w akcjach amerykańskiego ubezpieczyciela. Liderem w indeksie Dow Jones był Wal-Mart. Po tym jak Citigroup podwyższył rekomendację dla popularnej amerykańskiej sieci supermarketów z „trzymaj” na „kupuj”, akcje spółki zwyżkowały na koniec sesji 2,8%. Warto wspomnieć również o ważnym składniku indeksu Nasdaq – Google, którego akcje traciły dziś na wartości (-2,8%). Spółka przymierza się do zamknięcia swojej wyszukiwarki w Chinach, ze względu na ostre regulacje chińskiego rządu dotyczące cenzury.