Nowe szczyty za oceanem zdobyte

23.03.2010

Dzisiejsza sesja na Wall Street zdecydowanie należała do byków. Po początkowym lekkim wycofaniu inwestorów i sprowadzeniu indeksu S&P500 poniżej wczorajszego zamknięcia, strona popytowa po pół godz. handlu poczuła siłę i pierwszy raz w trakcie tej sesji zbliżyła się do niedawno wyznaczonego progu. Onieśmielone swoją siłą byki ponownie wycofały się w obszar koloru czerwonego, by następnie przystąpić do zmasowanego ataku i wywindować indeks w kierunku północnym zdobywając nowy szczyt na poziomie 1174,72 pkt zwyżkując tym samym na koniec sesji 0,72%. Giganty z Dow Jones również pokazały dzisiaj swą potęgę. Indeks zakończył notowania z 0,95%-owym wzrostem osiągając poziom najwyższy od października 2008 r. Nasdaq także zakończył sesję w pozytywnych nastrojach i wzrósł o 0,83%. Sprzedaż domów na rynku wtórnym spadła w lutym 0,6% m/m (do 5,02 mln) w porównaniu do stycznia (5,05 mln). To już trzeci spadkowy miesiąc z rzędu i najniższy poziom notowany od ośmiu miesięcy. Taka wielkość sprzedaży zaskoczyła jednak inwestorów pozytywnie, gdyż zgodnie z zapowiedziami ekspertów rynek spodziewał się sprzedaży istniejących domów na nieco mniejszym poziomie, równym 5 mln. Pozostając przy rynku nieruchomości, w dniu dzisiejszym poznaliśmy również odczyt indeksu cen nieruchomości – FHFA. W styczniu odnotowano spadek cen nieruchomości o 0,6% w stosunku miesięcznym. Spodziewany był większy, bo 1%-owy spadek cen. W poprzednim miesiącu indeks spadł o 2% m/m. Podczas gdy koszty kredytu hipotecznego są niskie, a ceny nieruchomości spadają, brakującym bodźcem do zwiększenia popytu na rynku nieruchomości jest w dalszym ciągu brak perspektyw na rynku pracy. Ostatnie dane makro z rynku nieruchomości uwidaczniają słabość w odbudowaniu siły tego sektora gospodarki. Indeks Fed z Richmond obrazujący aktywność produkcyjną tego regionu przekroczył prognozy ekspertów kształtujące się na poziomie 3 pkt i wyniósł 6 pkt (poprzednio 2 pkt.). To między innymi zaskakująco dobre informacje na temat przychodów spółek w 2010 r. dały inwestorom powodów do radości. W centrum zainteresowania znalazł się dzisiaj m.in. Carnival Corp (2,4%) – największy na świecie organizator rejsów turystycznych, który podniósł swoją roczną prognozę dotyczącą przychodów przez wzgląd na wzrost cen biletów. Na wyróżnienie zasługuje również Bank of China (6%) – trzeci co do wielkości narodowy pożyczkodawca Chin, który ogłosił ponad czterokrotny wzrost w przychodach. KB Home (-1,7%) - spółka działająca na rynku nieruchomości, zajmująca się budową domów ogłosiła z kolei gorsze od oczekiwanych wyniki kwartalne, choć odnotowana za ostatni kwartał strata była w tym roku mniejsza niż w ubiegłym. KB Home poinformował, że przyczyną złej sytuacji firmy jest spadek zarówno cen domów, jak i popytu na nie w pierwszym kwartale b.r. Najwięcej na wartości, spośród gigantów z DIJA, zyskiwał dziś Caterpillar (4,1%). Producent maszyn budowlanych zwyżkował dzięki nowej rekomendacji „przeważaj” podanej przez Avondale Partners. Istotnym wydarzeniem dnia dzisiejszego, które uspokoiło nieco inwestorów po ostatnich tygodniach niepewności związanych z trudną sytuacją Grecji to wiadomość o tym, że Niemcy i Francja zgodziły się na wsparcie Międzynarodowego Funduszu Walutowego w niesieniu pomocy dla zadłużonego kraju basenu Morza Śródziemnego. Katarzyna Rutkowska Noble Funds TFI