Spadkowa sesja za oceanem

24.03.2010

Do trzech razy sztuka, można by rzec, patrząc na ostatnie trzy sesje za oceanem. Po dwóch wzrostowych przyszła kolej na sesję spadkową. Do spadków niedźwiedzie mogły dorobić całkiem pokaźną listę argumentów, które przemawiały za pozbywaniem się akcji. Poczynając od słabszych danych z sektora nieruchomości, poprzez obniżenie przez agencję Fitch ratingu Portugalii, a kończąc na umacniającym się dolarze. Jednakże patrząc na początek i koniec notowań, można stwierdzić, że strona popytowa jest bardzo silna i chyba nie będzie łatwo niedźwiedziom zdominować rynek. Na zakończenie sesji Dow Jones zniżkował o 0,48%, Nasdaq o 0,68%, a S&P500 0,55% . Rynek otrzymał dzisiaj sporo danych makro. Niektóre z nich słabsze od oczekiwań, inne lepsze. Na pewno nadal nie zachwyca kondycja amerykańskiego rynku nieruchomości. Otrzymane dzisiaj lutowe dane o sprzedaży nowych domów na poziomie 308 tys. były słabsze zarówno od oczekiwań, które wynosiły 320 tys., jak i od wyniku w poprzednim miesiącu (o -2,2%) oraz w przeciągu roku (-13%). Z lepszych danych należy wspomnieć o zamówieniach na dobra trwałego użytku, które rosną kolejny miesiąc z rzędu. W lutym wzrosły o 0,5% m/m, co było bliskie szacunkom analityków na poziomie 0,6% m/m. Z kolei lepsze okazały się dane o zamówieniach na dobra bez kosztów środków transportu, który wyniosły 0,9% m/m i były lepsze od oczekiwań, które oscylowały na poziomie 0,5% m/m. Od samego początku notowania przebiegały pod dyktando niedźwiedzi. Wprawdzie otwarcie na S&P500 o 4 pkt niżej od wczorajszego zamknięcia trudno nazwać spektakularnym spadkiem, to jednak ewidentnie widać było słabość rynku, której byki nie umiały przezwyciężyć. Ze względu na spadające ceny surowców, pod szczególną presją znajdowały się dzisiaj spółki z tego segmentu. Spadały zarówno najbardziej znane spółki z indeksu Dow Jones, takie jak Alcoa (-1,10%), Chevron (-1,08%) czy Exxon (-0,63%), jak również znane spółki z indeksu S&P500 – Freeport McMoRan Copper & Gold (-1,63%), Newmont Mining (-3,30%) i Z sektorów, które wyróżniały się dzisiaj in plus, na pewno należy wspomnieć o branży finansowej. Szczególnie dobrą sesję zanotowały banki. Walorami, które cieszyły się największym powodzeniem wśród inwestorów były akcje Bank of America (2,77%). Zarówno wzrost, jak i obroty biły zdecydowanie konkurencję. Nie mogli narzekać również akcjonariusze Citigroup (0,73%), czy JP Morgan Chase (0,79%). Ciekawe informacje docierały do inwestorów z największego na świecie operatora sieci kawiarni, czyli firmy Starbucks (-0,51%). Tym, co przyciągnęło uwagę inwestorów, była zapowiedź wypłaty pierwszej w historii dywidendy na poziomie 10 centów na akcję. Warto również wspomnieć o ConocoPhillips (0,29%). W przypadku tej spółki wzrost na słabym dla spółek surowcowych rynku to zasługa informacji podanej przez nią samą, że zamierza ona podwyższyć dywidendę i skupić część akcji. Jarosław Mizak Noble Funds TFI