Jednostronna sesja na Wall Street w dzień czterech wiedźm

19.03.2010

Zielone kolory na indeksach na Wall Street były tylko przez pierwsze minuty handlu. S&P500 spróbował na otwarciu zbliżyć się do 1170 pkt po czym przez następne 1.5 godziny tylko spadał. Tracąc ok. 0.6% indeks zaczął poruszać się praktycznie do końca sesji w tych rejonach. W ostatniej godzinie handlu indeks spadł na chwilę do 1155 pkt (-0.9%), jednak udało mu się powrócić na poziomy obserwowane przez niemal całą sesję i zakończył ją spadkiem o 0.51%. Dow Jones po ośmiu sesjach wzrostowych z rzędu stracił 0.34%, a Nasdaq 0.71%. Dziś w USA, jak i na pozostałych giełdach, wygasały marcowe kontrakty i opcje. Nie było dziś żadnych danych makro. Pojedyncze spółki z indeksu DJIA obroniły się dziś przed spadkiem. Jedną z nich był Boeing (+0.3%), który planuje zwiększyć produkcję swoich dwóch modeli w związku ze wzrostem popytu. Zyskała też Coca-Cola (+1.5%) oraz przemysłowy United Technologies (+0.9%). Spadkami wyróżniały się spółki finansowe: American Express (-1.6%) i Bank of America (-1.5%). Słabo spisywały się też spółki medyczne: Pfizer (-1.9%) i Merck (-1.1%). Ta druga spółka dostała niekorzystną opinię od regulatora w sprawie jednego z jej leków. Indeks mocno dołował też przemysłowy 3M (-2%) oraz Wal-Mart (-1%). Pierwsze dane o sprzedaży samochodów za marzec dają wyniki lepsze od oczekiwań. Nawet pogrążona ostatnio w problemach Toyota (+0.9%), która oferuje teraz interesujące bonusy, obserwuje bardzo mocny wzrost sprzedaży. Kurs Forda po tym jak w tym tygodniu osiągnął pięcioletni szczyt dziś stracił 3.2%dług Wall Street Journal szef chińskiego holdingu prowadzącego z Fordem rozmowy na temat przejęcia Volvo oznajmił, że rozmowy te zostały wstrzymane. Google stracił 1.1%. Rynek oczekuje, że w poniedziałek spółka ogłosi wycofanie się z rynku chińskiego. Sama spółka nie potwierdziła informacji. Bardzo mocno tracił Palm (-29%), producent mobilnych telefonów. Spółka na wczorajszej konferencji podała, że przychody za raportowany kwartał będą mniejsze niż 150 mln USD, podczas gdy analitycy oczekiwali średnio 306 mln. Dziś kilku analityków obniżyło rekomendację dla spółki. Zyskiwał Best Buy (+1.3%) po tym jak Goldman Sachs podniósł rating spółki do „kupuj” z „neutralnie”, oczekując wyższego popytu na pewne jej produkty. Tomasz Smolarek Doradca inwestycyjny Noble Funds TFI