Silny wzrost ISM dla przemysłu i nowy szczyt na S&P500

04.04.2010

Sesja rozpoczęła się od solidnego wzrostu o 0.9% na S&P500. Tym samym od razu przekroczono trudny ostatnio do zdobycia poziom 1174 pkt., a indeks natychmiast doszedł do kolejnego ważnego poziomu 1180 pkt. Nie mogąc się jednak przebić wyżej po niecałej godzinie handlu indeks zaczął opadać. Na godzinę przed końcem sesji zbliżył się już niemal do poziomów z zamknięcia wczorajszej sesji, ale wówczas wyraźnie uaktywnił się popyt i silna fala wzrostowa wyciągnęła indeks na poziom 1178 pkt, co jest teraz nowym szczytem patrząc po cenach zamknięcia. Indeks &P500 wzrósł dziś o 0.74%, Dow Jones zyskał 0.65%, a Nadsaq 0.19%. Przed sesją poznaliśmy dane o wnioskach o zasiłki. Nowe wnioski spadły o 6 tys. do 439 tys., przy prognozie 440 tys. Średnia 4-tygodniowa spadła o 7 tys. do 447 tys. Kierunek ruchu dobry, ale nadal poziom ten nie koresponduje z trwałym wzrostem zatrudnienia w miesięcznym raporcie Biura Statystyki Pracy. Ten najważniejszy dla rynku raport już jutro, a ponieważ giełdy w piątek są zamknięte, reakcję na raport poznamy w poniedziałek. Najważniejszym raportem dnia był jednak ISM dla przemysłu za marzec. Indeks wzrósł do 59.6 pkt z 56.5, w tyle zostawiając prognozy wynoszące 57 pkt. Cała seria publikowanych dziś wskaźników PMI na całym świecie też w większości była lepsza od prognoz. Patrząc na składowe indeksu ISM można dostrzec wiele plusów, ale jedna rzecz może niepokoić. Najważniejsze składowe: nowe zamówienia wzrosły do 61.5 pkt (+2 pkt), produkcja do 61.1 (+2.7), zatrudnienie spadło do 55.1 (-1), ale wciąż jest na solidnych poziomach. Mocno wzrosły też zamówienia eksportowe (61.5 pkt, +5). Duży udział we wzroście indeksu miały jednak zapasy, które podskoczyły o 8 pkt do 55.3. Różnica pomiędzy nowymi zamówieniami a zapasami może być traktowana jako wskaźnik wyprzedzający dla samego ISM, a w marcu ta różnica mocno się zawęziła. Niemniej jednak subindeksy są na solidnych poziomach, a średni ISM za I kwartał (58.2) koresponduje z dynamiką PKB wynoszącą +5.4%. Po świetnych raportach PMI przemysłu z całego świata (w tym wyraźna poprawa w PMI Chin) świetnie zachowywały się dziś spółki przemysłowe (Caterpillar +1.8%) czy surowcowe (Alcoa +3.2%). Drożejąca ropa do 85 USD pociągnęła kursy spółek paliwowych (Exxon Mobile +0.9%). Mocno rosły też banki: Bank of America (+1.1%), JP Morgan (+1.1%). Słabo wypadły natomiast największe spółki IT: Cisco (-0.8%), Microsoft (-0.4%), HP (+0.2%). Być może jest to efekt przebudowy portfeli przez fundusze po zakończonym kwartale. Dziś wyniki sprzedaży podawali producenci aut. Sprzedaż Forda (+0.5%) wzrosła o 43% r/r. Podobny wynik odnotował General Motors i Toyota. Wzrost sprzedaży aut w USA w marcu był imponujący w porównaniu z poprzednim miesiącem i będzie to ważny elementem wzrostu sprzedaży detalicznej za marzec. Research In Motion stracił dziś 7.4%. Producent BlackBerry w zakończonym kwartale obrotowym odnotował przychody niższe niż szacowali analitycy. Ponadto spółka podała, że w bieżącym kwartale (kończącym się w maju) marże się skurczą. Goldman Sachs obniżył rekomendację dla spółki do „sprzedaj” z „neutralnie”. Tomasz Smolarek Doradca inwestycyjny Noble Funds TFI