Za oceanem wyraźne zwyżki indeksów

04.03.2011

Z pewną przekorą można stwierdzić, że za nami jedna z nudniejszych sesji w tym roku. Nudno, bo od samego początku niewiele się działo poza bezapelacyjną dominacją strony popytowej. Tym razem dosyć łatwo znaleźć też powody, dla których rynek podążył na północ. Z jednej strony są to kolejne dobre dane makro, z drugiej tzw. plan Chaveza, dający cień nadziei na uspokojenie sytuacji w Libii. Wspomniane powyżej dobre dane makro to przede wszystkim cotygodniowa informacja o nowych bezrobotnych. Liczba wniosków o zasiłek dla bezrobotnych spadła o 20 tysięcy i wyniosła 368 tysięcy. Był to wynik zdecydowanie lepsza od prognoz analityków, szacujących go na 395 tysięcy. Warto odnotować, że jest to najniższa wartość od blisko 3 lat. O godzinie 16 tej otrzymaliśmy lutowy odczyt indeksu ISM dla usług. Podobnie jak w przypadku danych z rynku pracy, ten wynik również okazał się lepszy od prognoz i wyniósł 59,7 przy oczekiwanych 59,4 pkt. Drugą składową, która wsparła dzisiaj popyt była informacja o tym, ze Muammar Kaddafi oraz Liga Arabska zgodzili się na plan zakończenia kryzysu zaproponowany przez prezydenta Wenezueli Hugo Chaveza. Reakcja rynku jednoznacznie pozytywna pokazała, że w przypadku uspokojenia sytuacji w Afryce Północnej, oddala się ryzyko korekty w USA. Problemu można jednak dopatrywać się w tym, że jak na razie inwestorzy kupują plotki, z których nie wiadomo jeszcze, co wyniknie. Niewielu inwestorów, będących akcjonariuszami spółek z indeksu Dow Jones, mogło być dzisiaj zawiedzionych. Większość spółek zanotowała solidne wzrosty. Z tych najmocniej rosnących należy wspomnieć o Caterpillar (3,25%), która odrabia kilkuprocentowe straty z końcówki lutego. Również akcjonariusze spółek Bank of America (3,18%) Boeing (3,08%) oraz Pfizer (2,98%) zaliczą dzisiejszą sesję do bardzo udanych. Wśród nielicznych zniżkujących spółek wymienić można tylko AT&T (-01,4%) i Hewlett – Packard (-0,09%). Wszystkie indeksy kończyły sesję wyraźnymi wzrostami. Dow Jones zwyżkował o 1,54%, Nasdaq 1,84%, S&P500 1,72%. Jarosław Mizak Noble Funds TFI S.A.