Getin Noble Bank – sukces pierwszej publicznej emisji obligacji

24.02.2012
23 lutego 2012 roku Getin Noble Bank wyemitował w ramach dwóch serii ponad 241.000 obligacji o łącznej wartości nominalnej przekraczającej 241 mln PLN na okres 6 lat. W przypadku obligacji serii PP-1 (oferta 200.000.000 PLN) wartość złożonych zapisów wyniosła 282.339.000 PLN, a stopa redukcji 29,16%. Po uzyskaniu zgody Komisji Nadzoru Finansowego pozyskane środki zwiększą fundusze Banku.
„Duże zainteresowanie inwestorów naszymi obligacjami, to ważny sygnał świadczący o wysokim poziomie zaufania do banków z większościowym polskim kapitałem. Warto również podkreślić, że nasz koszt pozyskania kapitału był o wiele niższy, niż w przypadku innych instytucji finansowych o podobnym profilu działalności, które zdecydowały się na emisję obligacji w tym roku” - twierdzi Krzysztof Rosiński, Prezes Zarządu Getin Noble Bank SA. „W najbliższych dniach złożymy do Komisji Nadzoru Finansowego wniosek o zaliczenie środków pozyskanych z emisji tych obligacji do funduszy Banku. W ciągu zaledwie dwóch miesięcy udało nam się zrealizować 1/3 tegorocznych planów w zakresie podniesienia współczynnika” – dodaje Krzysztof Rosiński. Obligacje zostały wyemitowane w ramach Publicznego Programu Emisji Obligacji do maksymalnej kwoty 1 mld PLN.